Paulius Jurkevičius


Paulius Jurkevičius, gimęs 1962 metais, yra Lietuvos žurnalistas ir gastronomijos publicistas, kuris išsiskiria įvairiapusiu akademiniu ir praktiniu indėliu į prancūzų kalbos studijas bei žurnalistiką.
Biografiškai išsiskiria jo akademinė kelionė ir patirtis. Vilniaus universitete mokėsi prancūzų kalbos, o vėliau pradėjo dėstyti prancūzų ir italų kalbas Vytauto Didžiojo universitete. Savo profesionalią karjerą pradėjo kaip dienraščio „Lietuvos rytas“ korespondentas Romoje ir Vatikane, o nuo 2013 metų yra naujienų portalo „15min“ korespondentas taip pat Romoje.
Jurkevičius rašo įvairiomis temomis, tačiau ypatingą dėmesį skiria Italijos aktualijoms, italų kultūrai, kulinarinėms ir mados naujienoms. Jis yra Italijos užsienio žurnalistų asociacijos narys ir nuolat rašo straipsnius ne tik lietuviškose publikacijose, bet ir Italijoje.
Jo kūryboje tyrinėjamos įvairios su Italija susijusios temos, pavyzdžiui: „Italija: pojūčiai, stereotipai, priešpriešos“ (2012 m.) atskleidžia įvairias Italijos visuomenės ir kultūros sritis. Kaip bendraautorius, nepaleidžiant Italijos kultūros temos, parašė ir šias knygas: „Sava Roma: pamatyk, paragauk, patirk“ (2014 m.), „Romanas su Italija“ (2018 m.) ir „AmorRoma“ (2019 m.). Šiuose kūriniuose skaitytojai kviečiami į įdomią kelionę po didingą Romos miestą, jo vertybes ir kultūrines ypatybes. Taip pat jis yra autorius pirmojo lietuviško vadovo apie alyvuogių aliejų „Knyga apie ypač tyrą. Pirmasis lietuviškas alyvuogių aliejaus vadovėlis“ (2015 m.). 2017 m. Paulius, kaip bendraautoris, prisidėjo prie unikalios paaugliams skirtos knygos „Būk vyras. Berniukų knyga“. 2020 m. Paulius išleido knygą „Paskui, kai užgeso Koliziejus“, kūrioje - rafinuotas pasakojimas apie kasdienybę pandemijos metu persipina su tvyrančią psichologine įtampa, tarsi sustingusį laiką Vakarų civilizacijos lopšiu vadinamoje Romoje. Autorius sugeba perteikti nerimo momentus pasitelkdamas švelnią ironiją ir įkvėpdamas skaitytoją suvokti žurnalistinio darbo užkulisius.
Jurkevičiaus kūryba siejasi su įvairiomis sritimis, tačiau jo gyvybingumas ir ryšys su Italija ir jos kultūra yra išskirtiniai. Jo straipsniai ir knygos ne tik informuoja, bet ir sukelia susidomėjimą Italijos istorija, mada, kulinariniais atradimais ir gyvenimo būdu.